October 31, 2008

nafsu binatang..haha

aku ada satu tabiat buruk..aku sgt suka makan..dan yg menambahkan lg keburukan itu ialah aku suka makan dlm keadaan yg berlebihan..haha..tgk mcm aku ni seorg yg suka membazir..tp dlm sejarah aku makan..x penah lg la aku makan x abis..mesti abis..huhu..well..tabiat buruk ni selalu jd klu aku sorg2 ja..klu ada event makan2 or g umah org aku x wat cmtuh la..malu dowh..kena la control..haha

erm..nak dijadikan crita ni..ada satu masa nih (dlm minggu ni la)..terjadinya satu kejadian yg sgt memalukan aku..hari tu aku lapar sgt..sbb mkn lmbt..then aku turun la mkn kt cafe bwh hostel nih ngn kwn aku (zul)..smpi ja kt cafe aku cari la port baik skit..mksud aku port yg x ada org..dah dpt tmpt then kami pun order la..

Abe : adik..adik nak order apa adik?
Aku : limau ais satu abe..mu nak minum apa zul?
Zul : teh ais satu abe..
Abe : make apa adik?
Aku : nasi goreng kampung satu abe..nasi lebih (dgn nada rakus)
Abe : lebih mcm mana tu adik?..3.50 ka 4 riyal?..
Aku : (aku berfikir dulu)..erm..4 riyal la abe..haha
Abe : btul ni?
Aku : btul abe..
Abe : wokey. sorg lg x make?
Zul : x abe..

Waktu aku kata 4 riyal tu muka abe dah lain..erm..mungkin tu petanda dia xnak aku malukan diri sendiri..tp aku x prasan..duhh..then smntara nak tunggu order tu aku smbang2 la ngn kwn aku..lama gak bersembang..ntah apa yg kam smbang pun x igt..

tiba2..aku perasan yg suma org sedang bg sepenuh perhatian kt abe (org suma tgk abe la)..aku heran..knp suma tgk abe?..xkan org x penah tgk abe lg kot sblm nih?..ntah..mula2 aku x prasan sbb abe dok jauh lg masa tuh..bila abe dah nak dekat skit ngn aku baru la aku prasan knp suma org tgk abe..rupa2nya nasi goreng kampung 4 riyal aku tu la penyebabnya..mak aih..nasi berlebih2 smpi nak keluar dr pinggan dah..pehh..malu aku..suma org tgk kt mana abe nak g hantar nasi tuh..xtau nak letak muka kt mana dh..nak g tandas dh x sempat..last2 aku redha ja la..buat2 x nmpk nasi tuh..dang!

then bila abe smpi..abe letak nasi n senyum2 kambing..aku nak senyum kambing balik kt abe pun x sggup..then aku makan perlahan2..makan smbil diperhatikan org len..damn! padan muka aku sapa suruh tamak..yg kwn aku nih dok gelak dr start aku makan smpi abis..huh..smbil makan aku nekad xmau mkn lebih2 lg..ni last aku wat cmni..n alhamdulillah..aku berjaya juga menghabiskan nasi tuh..hahaha

pengajaran :

- jgn makan berlebihan..klu nak makan berlebihan..mkn kt umah..bukan kt kedai makan..
- jgn membazir bila makan..pastikan makan abis..

sekian..





2 comments:

K0_E said...

woi tue, bjaye ke? hahaha...
ni ko kne update br ni...
slain drpd mkan blebihan, ko mkn secara rakus... wahahaha... telur melompat!!

k3i said...

kedai mana tu? aku nk p..hahaha