June 17, 2009

kenapa perempuan bersolek?

salam.

actually persoalan nih dah lama timbul dalam diri aku. kenapa ya perempuan suka sangat bersolek? dahla bersolek lama plak tu. huhu. aku penah tanya nani pasal ni dan dia cakap dia tak bersolek. erk. ya ka. merah ja pipi kadang2 aku tgk. haha

bg aku la, aku lebih suka yang natural. yang tanpa sebarang solekan pun. huhu. ntahla. kadang2 aku tgk yang bersolek ni bukan mencantikkan lg, tapi memburukkan lg keadaan. yang jadi camni bukannya sebab apa, ia disebabkan oleh solekan dia berlebih2 sangat. kulit yang gelap jd merah. pehh. rilek2 sudah. tak salah nak pakai. tapi ikutlah kesesuaian. huhu

tapi ada ja yang bersolek nampak cantikk ja. contohnya camnih. nice ja. haha


apa pun. berbalik kepada soalan td, kenapa agaknya perempuan bersolek?. untuk kecantikan yang sementara? atau kepuasan diri atau ada sebab lain?. hmm. aku pun tatau sebab aku bukan perempuan. lol.

p/s nak jadi pasangan pengantin pertama yang tak bersolek. haha

11 comments:

k3i said...

kenapa?? sbb nak tutup kekurangan diri la..nak cvr jerawat ka..blackheads ka.. parut ka...pastu bersolek tak bermakna tempek tebal2 eye shadow. blusher..mascara n so on.. kdg2 ada ja yg setakat tepuk2 bedak skit2 bg nmpk ceria. understand??

* ceh tipulah kalo nak jd pengantin pertama tak pki mekap. satgi mesti hg kena sapu bedak jugak!! hahaha

Md Zaini Zulkufli said...

erk..xmau la aku pakai bedak..pehh..apa rasa bila mekap ha?..x berat ke muka tu letak mcm2?..hahaha

psychic hearts said...

utk kepuasan diri sendiri..
hehe aku dulu pun tak pakai..
i believe in natural beauty..
tp bile start keje kat air asia mmg kene 24/7 bermekap..
so lame2 dh terbiase..

mostly pompuan bermekap ni utk menutup kekurangan diri la mcm ape yg kema ckp tu..
parut dimuka bleh ditutup gune concealer or bedak..

kalo aku kua umah tanpe sebarang mekap aku dh rase low self esteem sebab aku tak yakin ngan bare face aku..
melainkan kalo aku gi lepak kedai mamak ke gi pasar ke takde le aku nak bermekap..
tu over la kan.. hahaha

p/s: kalo duk umah muke aku mcm antu kom2 hahaha

psychic hearts said...

fazura ni cun sgt la.. aku suke hahah

ustad said...

aku rasa 1/3 dari hidup aku dihabiskan dengan tunggu pompuan siap mekap

pompuan itu wink wink said...

1/3 masa hidup aku dihabiskan di dlm kereta,sesat.. tunggu lelaki yg taktau jalan dan takmau bertanya direction yg btoi. haha.

Md Zaini Zulkufli said...

sue : mmg dia cun..haha

ustad : stakat nih aku x alami apa yg ang alami..huhu

ustad said...

padan muka hang, sapa suruh dapat balak buta arah macam tu, hadiahkan laa nokia navigator kat dia, kesian dia...dah la kena habiskan 1/3 hidup tunggu pompuan mekap, lagi 1/3 hidup dia habis ngan sesat tengah jalan.

Md Zaini Zulkufli said...

haha..btul2 ustad..beli navigator satu..klu xnak bazirkan 1/3 masa hidup hang tu..haha

Hannanika Chan said...

U kawen la dgn fazura yang cun tu
tak payah pakai mekap,ok?
:(

Md Zaini Zulkufli said...

loh..xnaklah.
b nak kamu ja. kamu lg cantik dr dialah :)